Waarom heb ik het nodig?

Bij een Overeenkomst van opdracht is sprake van een samenwerking tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. De opdrachtnemer is vrij om te bepalen wanneer hij zijn werkzaamheden uitvoert. In deze Overeenkomst van opdracht kun je de afspraken met de opdrachtnemer vastleggen. Binnen enkele minuten heb je een geheel gepersonaliseerde overeenkomst.


Belangrijke aandachtspunten

  • Je kunt de Overeenkomst van opdracht zowel voor bepaalde als onbepaalde tijd afsluiten. Let daarbij goed op de opzegtermijnen, die je kunt afspreken.
  • Zorg ervoor dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Bij een Overeenkomst van opdracht is er geen sprake van werkgeversgezag. De opdrachtnemer is vrij om te bepalen hoe en wanneer hij de opdracht uitvoert en hoeft geen aanwijzingen hoeft op te volgen van de opdrachtgever.
  • De meeste conflicten in overeenkomsten van opdracht gaan over het vroegtijdig beëindigen van de opdracht of over de vraag of er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met deze Overeenkomst van opdracht maak je hier duidelijke afspraken over.

Verder advies

Bij een Overeenkomst van opdracht is het nadrukkelijk de bedoeling om geen arbeidsovereenkomst aan te gaan. Een opdrachtnemer (vaak een freelancer of ZZP’er) verhuurt zichzelf als het ware aan een opdrachtgever om bepaalde werkzaamheden of diensten uit te voeren. Dit verschil is belangrijk voor de Belastingdienst, maar ook om eventuele claims door de opdrachtnemer te voorkomen. Heb je nog vragen, of wil je de overeenkomst op maat laten maken door onze juristen, dan kun je ons gerust bellen.


Direct starten